Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
10 dag chłodnego masła
2 jajka
szczypta soli
Przepis na jabłka znajdziesz tutaj
Sposób wykonania:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i odrobiną soli. Dodajemy posiekane masło oraz jajka. Zagniatamy ciasto a następnie wkładamy je na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie 3/4 porcji ciasta rozwałkujemy i wylepiamy nim spód i boki (około 1,5 cm wysokości) tortownicy.
Jabłka sporządzamy według przepisu, który znajdziesz tutaj.
Masę jabłkową wykładamy na ciasto.
Pozostałe ciasto niezbyt cienko rozwałkujemy, tniemy na paski szerokości około 1,5 cm.
Układamy je na jabłkach.
Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz