Składniki:
1 litr bulionu jarzynowo -mięsnego
1 duża cebula
20 dag pieczarek
4 ziemniaki
2 łyżki masła
20 dag śmietany 18%
sól, pieprz
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Cebulę kroimy w drobną kostkę a pieczarki w plastry. W Garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy zacznie się szklić dodajemy pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem.
Gdy pieczarki i cebula zmiękną wlewamy do garnka bulion. Gotujemy wszystko razem na wolnym ogniu.
Ziemniaki kroimy w sporą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dodajemy do zupy.
W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z łyżką wazową zupy a następnie wlewamy do całości.
Powoli doprowadzamy do wrzenia.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz