Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
150 g masła
150 g mlecznej czekolady
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki kakao
1 opakowanie cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka sody
4 jajka
szczypta soli
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
W rondelku topimy masło i dodajemy cukier. Podgrzewamy około 2 minut na małym ogniu cały czas mieszając.
Jajka rozbijamy i roztrzepujemy widelcem.
W misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę, kakao i cukier waniliowy. Dodajemy roztopione masło, mieszamy.
Dodajemy jajka i pokruszoną czekoladę, mieszamy łyżką do momentu połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 25x30 cm smarujemy masłem oraz oprószamy mąką. Wykładamy na nią masę ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160°C przez 25 minut.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz