sobota, 24 czerwca 2017

Zupa kalafiorowa




Składniki:

1 główka kalafiora
1 ćwiartka kurczaka
1 pęczek młodej włoszczyzny
6 szt. ziemniaków
3,5 litra wody
400 g śmietany 18%
4 listki laurowe
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka ziela angielskiego
sól do smaku
natka pietruszki, koperek


Sposób wykonania:

Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia.
Po zagotowaniu zdejmujemy szarą pianę z powierzchni wywaru.
Włoszczyznę czyścimy i wrzucamy do gotującego się wywaru (razem z zielonymi liśćmi selera).
Dodajemy wszystkie przyprawy.
Gdy warzywa zmiękną odławiamy je.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je około 10 minut.
W tym czasie czyścimy kalafiora i dzielimy go na małe różyczki. Dodajemy do zupy.
Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Odłowioną wcześniej marchew kroimy np. w krążki i dodajemy do zupy.
W osobnej miseczce łączymy śmietanę z niewielką ilością gorącej zupy (około 1 łyżki wazowej).
Dodajemy do całości.
Przed podaniem posypujemy danie poszatkowaną natką pietruszki oraz koperkiem.






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...