Składniki:
1,2 kg szynki2 łyżki majeranku
6 łyżek soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
3 ząbki czosnku
6 listków laurowych
około 2,5 l wody
sznurek lniany do zawiązania mięsa
Sposób wykonania:
Wyrób domowej wędliny trwa dwa dni. Warto zacząć wieczorem pierwszego dnia.
W garnku zagotowujemy wodę ze wszystkimi przyprawami oraz pokrojonym w plasterki czosnkiem.
W tym czasie mięso myjemy, formujemy w kulę i obwiązujemy ścisło sznurkiem.
Do gotującej się marynaty wkładamy szynkę i gotujemy przez 5 minut (mięso powinno być w całości zanurzone).Po tym czasie wyłączamy ogień a garnek z mięsem pozostawiamy do powolnego wystygnięcia. Rano garnek możemy włożyć do lodówki.
Po południu kolejnego dnia ponownie garnek z mięsem podgrzewamy na kuchence. Od momentu wrzenia gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Po tym czasie odstawiamy garnek z mięsem do powolnego wystygnięcia.
Wieczorem wkładamy na noc ostudzone mięso do lodówki aby stężało.
Rano wędlina jest gotowa i można ją kroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz