Składniki:
500 g zielonych szparagów
1 pęczek młodej włoszczyzny
500 g młodych ziemniaków
3 ząbki czosnku
200 g śmietany 18%
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki kurkumy
270 g sera feta
szczypior i koperek do posypania
270 g sera feta
szczypior i koperek do posypania
1,5 l wody
sól
Sposób wykonania:
Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy bulion warzywny.
Ziemniaki skrobiemy lub obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy ziemniaki. Po 5 minutach dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek. Smażymy jeszcze około 3 minut.
Zalewamy ziemniaki warzywnym bulionem, dodajemy sól i kurkumę.
Gotujemy około 10 minut, do momentu aż ziemniaki zmiękną.
W tym czasie przygotowujemy szparagi.
Odłamujemy twarde, jaśniejsze końcówki. Łodygi kroimy w cienkie krążki zostawiając w całości główki. Dodajemy do zupy i gotujemy około 3 minut.
W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami wazowymi wywaru. Tak zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy cały czas mieszając.
Zupę posypujemy na talerzach poszatkowanym szczypiorem i koperkiem oraz pokruszonym serem feta.
Ziemniaki skrobiemy lub obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy ziemniaki. Po 5 minutach dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek. Smażymy jeszcze około 3 minut.
Zalewamy ziemniaki warzywnym bulionem, dodajemy sól i kurkumę.
Gotujemy około 10 minut, do momentu aż ziemniaki zmiękną.
W tym czasie przygotowujemy szparagi.
Odłamujemy twarde, jaśniejsze końcówki. Łodygi kroimy w cienkie krążki zostawiając w całości główki. Dodajemy do zupy i gotujemy około 3 minut.
W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami wazowymi wywaru. Tak zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy cały czas mieszając.
Zupę posypujemy na talerzach poszatkowanym szczypiorem i koperkiem oraz pokruszonym serem feta.
Jadłam taką zupę akurat wczoraj, przepyszna :-)
OdpowiedzUsuń