Składniki:
5 buraków (średniej wielkości)
2 cebule
6 ząbków czosnku
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki rozmarynu
Sposób wykonania:
Buraki i cebulę obieramy i kroimy w ósemki.
Składniki marynaty łączymy ze sobą.
Do miski wrzucamy buraki, cebulę i ząbki czosnku a następnie zalewamy marynatą. Mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia a na nią przesypujemy warzywa.
Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C.
Pieczemy godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 15 minut aby warzywa lekko się zarumieniły.
Buraki podajemy jako jarzynkę do mięs lub wykorzystujemy jako dodatek do sałatek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz