poniedziałek, 2 października 2017

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym




Składniki:

1 kg mięsa z udźca indyka
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego
2 łyżki sosu sojowego
2 jajka
6 łyżek bułki tartej
500 ml bulionu warzywnego
500 ml przecieru pomidorowego
1 mały koncentrat pomidorowy
olej do smażenia cebuli
1/2 łyżeczki cukru
sól


Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek.
Mięso mielimy a następnie dodajemy do niego przesmażoną cebulę, jajka, bułkę tartą, sos sojowy, oregano, paprykę w proszku, pieprz i sól. Wszystko razem wyrabiamy ręką na jednolitą masę.
Zmoczonymi w zimnej wodzie rękoma formujemy niewielkie kulki.
Na patelni rozgrzewamy olej a następnie wykładamy pulpeciki. Obsmażamy je na złoty kolor.
Podsmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawiamy sos do smaku solą, cukrem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy około 20 minut.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...