Składniki:
1/2 dyni (około 1,5 kg)
3 czerwone papryki
4 marchewki
2 pietruszki 1/2 selera
2 ziemniaki
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 pierś z kurczaka
1 puszka mleczka kokosowego
1 łyżka ostrej papryki w proszku
1 łyżka curry
1/2 łyżka imbiru w proszku
1 łyżka oleju
sól
Sposób wykonania:
Dynię czyścimy z pestek, kroimy na duże kawałki (nie obieramy). Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych.
Tak przygotowane warzywa układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 20 minut.
W tym czasie do dużego garnka wlewamy około 2 litrów wody i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie wrzucamy mięso, marchew, pietruszkę i selera. Solimy i gotujemy do miękkości.
Dynię i paprykę wyjmujemy z piekarnika, a gdy przestygną obieramy ze skóry.
Paprykę wrzucamy do bulionu a dynię kroimy w mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. W połowie smażenia wrzucamy do niej dynię. Pod koniec przyprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, papryką w proszku, imbirem i curry.
Tak przygotowaną dynię z cebulą dodajemy do gotującego się bulionu.
Pod koniec do zupy wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie zestawiamy garnek z ognia, odławiamy mięso i za pomocą blendera miksujemy na gładki krem.
Ponownie garnek stawiamy na ogniu, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i zagotowujemy.
Całość ewentualnie doprawiamy do smaku (zupa powinna być lekko pikantna).
Podajemy z ugotowanym w wywarze mięsem i grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz