sobota, 30 czerwca 2018

Barszcz czerwony z botwiny z ziemniakami i skwarkami




Składniki:

200 g wędzonej kości (np. żeberka)
1 pęczek włoszczyzny (młodej)
6 buraków (z botwiną)
3 gałązki lubczyku (lub 2 łyżki suszonego)
2 łyżki ziaren ziela angielskiego
2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
4 listki laurowe
około 4 łyżek octu winnego
sól

Do podania:
ziemniaki
boczek surowy, wędzony
koperek




Sposób wykonania:

Kość wkładamy do dużego garnka, zalewamy 3 litrami zimnej wody i zagotowujemy.
Włoszczyznę obieramy i myjemy. Dodajemy do gotującej się wody (jeśli mamy młodą włoszczyznę dodajemy razem z liśćmi selera i natką pietruszki). Wrzucamy ziele angielskie, lubczyk, pieprz, listki laurowe i sól.
Gotujemy około 30 minut. 
W tym czasie buraki obieramy i kroimy w kostkę. Botwinę szatkujemy.
Gdy włoszczyzna będzie miękka, odławiamy ją razem z kością a do wywaru wrzucamy buraki. Gotujemy do miękkości. Dodajemy botwinę a po paru minutach wlewamy ocet. 
Doprawiamy solą.
Ziemniaki gotujemy w wodzie. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Ziemniaki podajemy na osobnym talerzu, posypane skwarkami i koperkiem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...