Składniki:
3 średniej wielkości kabaczki250 g surowego wędzonego boczku
500 g kiełbasy (np. śląska)
2 cebule
1 mały koncentrat pomidorowy
5 łyżek słodkiej papryki
3 łyżki posiekanego świeżego majeranku (lub suszonego)
sól, pieprz cayenne lub ostra papryka do smaku (potrawa powinna być dość ostra)
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Kabaczki płuczemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wyciągamy za pomocą łyżki miąższ razem z pestkami. Kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w piórka. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy do niej pokrojone w kostkę boczek oraz kiełbasę. Smażymy do zrumienienia.
Do garnka wrzucamy bakłażana, zalewamy 400 ml wody i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Gdy bakłażan zacznie mięknąć dodajemy wszystkie przyprawy (sól, pieprz/paprykę ostrą, paprykę słodką i majeranek) oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy i na wolnym ogniu, pod przykryciem dusimy aż kabaczek będzie szklisty i miękki.
Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz