Składniki:
1/2 szklanki kaszy pęczak
1 puszka tuńczyka (w sosie własnym)
1 puszka fasolki czerwonej
1 czerwona papryka
1 mała czerwona cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
1 krótki ogórek
2 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól ziołowa, pieprz
Sposób wykonania:
Kaszę gotujemy na sypko (zgodnie z przepisem na opakowaniu) a następnie przelewamy na sitku zimną wodą.
Cebulę, paprykę oraz ogórka (nieobranego) kroimy w małą kostkę. Do warzyw dodajemy odsączonego z sosu tuńczyka oraz fasolkę.
Ocet mieszamy z oliwą i musztardą.
Sałatkę posypujemy poszatkowaną natką pietruszki, polewamy sosem, doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz