Składniki:
4 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka mleczka kokosowego
2 litry przecieru pomidorowego (przepis tutaj)
1 mały koncentrat pomidorowy
garść świeżych listków bazylii
2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz cayenne
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Marchew, pietruszkę i seler obieramy, czyścimy i kroimy w średnią kostkę.
W dużym garnku podgrzewamy masło z oliwą i wrzucamy włoszczyznę.
Warzywa smażymy około 10 minut od czasu do czasu mieszając a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek. Zmniejszamy ogień przykrywamy przykrywką i dusimy przez 15 minut (do momentu aż włoszczyzna zmięknie).
Do garnka dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bazylię, imbir, cukier, sól i pieprz.
Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut.
Zupę miksujemy ręcznym blenderem na gładko. Dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy i zagotowujemy.
Zupę podajemy posypaną bazylią z dodatkiem białego ryżu lub z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz