Składniki:
Ciasto na naleśniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki wody gazowanej
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
sól
Farsz:
1 podwójna pierś z kurczaka (około 0,5 kg)
700 g kurek
1 cebula
4 ząbki czosnku
200 g śmietany 18%
6 łyżek tartego parmezanu
2 łyżki tymianku
sól, pieprz ziołowy
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1/2 pęczka natki pietruszki
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki wody gazowanej
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
sól
Farsz:
1 podwójna pierś z kurczaka (około 0,5 kg)
700 g kurek
1 cebula
4 ząbki czosnku
200 g śmietany 18%
6 łyżek tartego parmezanu
2 łyżki tymianku
sól, pieprz ziołowy
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób wykonania:
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta miksujemy. Patelnię smarujemy odrobiną oleju i podgrzewamy.
Smażymy cienkie naleśniki z obydwu stron na złoty kolor.
Farsz:
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, oprószamy tymiankiem, solą i pieprzem. Przesmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy kurczak się zarumieni odkładamy go na talerz a na patelni po jego smażeniu roztapiamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Podsmażamy przez parę minut aby się zeszkliła. Następnie do cebuli dodajemy zmiażdżony czosnek oraz oczyszczone kurki (w całości).
Gdy grzyby zaczną puszczać sok dodajemy z powrotem kawałki mięsa. Smażymy do momentu aż woda z patelni w większości odparuje.
Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę oraz parmezan. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki.
Na naleśniki nakładamy gorący farsz i zawijamy w rulony lub w trójkąty. Wierzch posypujemy parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz