niedziela, 30 września 2018

Kotlety schabowe zapiekane z mozzarellą




Składniki:

4 plastry schabu (około 500 g)
125 g sera mozzarella (1 kula)
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
olej do smażenia

Panierka:
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
6 łyżek bułki tartej


Sposób wykonania:

Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety, a następnie oprószamy z obydwu stron solą i pieprzem.
Kawałki mięsa obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej. 
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obydwu stron na złoty kolor. 
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim usmażone kotlety. 
Na każdy kawałek mięsa nakładamy plaster sera. Wierzch posypujemy ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy z termoobiegiem przez 10 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...