Składniki:
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
1 małe jabłko
4 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
4 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Soczewicę gotujemy na sypko w osolonej wodzie (10 minut od zagotowania).
Przelewamy na sitku zimną wodą.
Paprykę, cebulę i obrane jabłko kroimy w drobną kostkę i mieszamy z soczewicą.
Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy zmiażdżony czosnek, zioła, sól i pieprz.
Sos dodajemy do sałatki. Mieszamy.
Sałatkę podajemy z pieczywem.
Idealna na szybki posiłek!
OdpowiedzUsuńA soczewicę uwielbiam zawsze...
x x x