niedziela, 9 grudnia 2018

3 Bit - ciasto bez pieczenia






Składniki:

500 g herbatników maślanych kakaowych
1 puszka masy kajmakowej (około 400 g)
2 śmietankowe budynie bez cukru
750 ml mleka
200 g masła (o temperaturze pokojowej)
4 łyżki cukru
600 g śmietanki 36% (mocno schłodzona)
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżka kakao
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
papier do pieczenia



Sposób wykonania:

Tabliczkę czekolady wkładamy na godzinę do zamrażarki. Puszkę z masą kajmakową przez parę minut podgrzewamy na ogniu w rondelku z wodą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy 1/3 herbatników. Ich wierzch smarujemy podgrzanym kajmakiem i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
W 200 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy z 4 łyżkami cukru. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć dodajemy mleko z budyniem cały czas energicznie mieszając. Podgrzewamy około 2 minut uzyskując jednolity gęsty budyń. Przykrywamy przykrywką i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło ucieramy mikserem na puszystą jasną masę, następnie dodajemy stopniowo łyżka po łyżce masę budyniową cały czas miksując. Powinniśmy uzyskać jednolity gładki krem.
Krem budyniowy wykładamy na drugą warstwę herbatników i przykrywamy ostatnią warstwą ciasteczek.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (około 70 ml). Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując.
Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy startą na tarce zmrożoną czekoladą oraz posypujemy przez sitko kakao.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...