Składniki:
1 kg mięsa z udźca indyka
150 g pieczarek
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa kajzerka
mleko do namoczenia kajzerki (około 1/2 szklanki)
3 ząbki czosnku
1 łyżka tymianku
sól, pieprz czarny
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Umyte i osuszone mięso mielimy. Kajzerkę zalewamy mlekiem i moczymy około 15 minut aby namiękła. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę z pieczarkami i smażymy od czasu do czasu mieszając. Podczas smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek oraz tymianek. Gdy cebula będzie szklista a woda z pieczarek odparuje odstawiamy do wystygnięcia.
Do mięsa dodajemy jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę oraz cebulę z pieczarkami. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie wyrabiamy ręką jednolitą masę.
Kotlety formujemy zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi a następnie obtaczamy je w bułce tartej.
Kładziemy je na rozgrzany olej i smażymy z obydwu stron przez kilka minut na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz