Składniki:
3 nóżki wieprzowe
2 golonki wieprzowe
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 średniego selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe
sól
Sposób wykonania:
Nóżki i golonkę dokładnie myjemy, jeśli jest potrzeba opalamy nad ogniem resztki włosków.
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (tak aby przykrywała mięso) i stawiamy na ogniu. Gdy zacznie się powoli gotować dokładnie usuwamy szarą pianę. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 2,5 godziny. Po tym czasie do wywaru wrzucamy obraną marchew, pietruszkę, selera oraz cebulę. Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy całość aż warzywa zmiękną.
Mięso i włoszczyznę odławiamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Wywar przelewamy przez sitko. Dodajemy do niego poszatkowany bardzo drobno czosnek.
Wystudzone mięso oddzielamy dokładnie od kości i drobno szatkujemy. Jedną marchewkę i jedną pietruszkę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy razem z mięsem z powrotem do wywaru. Jeśli jest potrzeba doprawiamy do smaku solą.
Łyżką wazową nalewamy do miseczek wywar z mięsem. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie nóżki wkładamy do lodówki aby stężały.
Galaretkę podajemy z chrzanem, octem winnym lub sokiem z cytryny oraz pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz