Składniki:
1 kg polędwiczki wieprzowej
12 kawałków suszonych pomidorów + 3 łyżki oliwy z pomidorów
3 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
3 ząbki czosnku
200 g śmietanki 30%
1 szklanka wody
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
natka pietruszki
natka pietruszki
Polędwiczkę myjemy, suszymy i ścinamy białą błonkę z jej boku. Kroimy w lekko ukośne plastry o grubości około 1 cm.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów i przesmażamy na niej kawałki mięsa. Podczas smażenia oprószamy je delikatnie solą i pieprzem.
Gdy polędwiczki będą rumiane z obydwu stron, dodajemy do nich zmiażdżony czosnek oraz sos sojowy. Po 2-3 minutach podlewamy je wodą, przykrywamy przykrywką i dusimy przez 30 minut.
Po tym czasie do mięsa wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez 5 minut.
Do mięsa dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy aby uzyskać aksamitny sos. Doprawiamy całość solą i ostrą papryką. Podgrzewamy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Gdy polędwiczki będą rumiane z obydwu stron, dodajemy do nich zmiażdżony czosnek oraz sos sojowy. Po 2-3 minutach podlewamy je wodą, przykrywamy przykrywką i dusimy przez 30 minut.
Po tym czasie do mięsa wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez 5 minut.
Do mięsa dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy aby uzyskać aksamitny sos. Doprawiamy całość solą i ostrą papryką. Podgrzewamy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz