Składniki:
Ciasto:
2 margaryny (po 250 g)
2 margaryny (po 250 g)
7 łyżek kakao
14 łyżek wody
3 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki tortowej
8 jaj
1 cukier waniliowy
Bita śmietana:
600 g śmietanki 36%
6 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
wydrylowane wiśnie z kompotu lub z nalewki
Bita śmietana:
600 g śmietanki 36%
6 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
wydrylowane wiśnie z kompotu lub z nalewki
Sposób wykonania:
Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzewamy do momentu rozpuszczenia wszystkich składników.
Odlewamy pół szklanki (polejemy tym później gotowe ciasto) a resztę studzimy.
Po wystudzeniu dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz żółtka. Miksujemy na jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem delikatnie mieszając za pomocą rózgi.
Dużą blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Nakładamy ciasto.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180°C.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dużym nożem przekrawam na dwa blaty.
Z górnej części odkrawamy wyrośnięty wierzch i kruszymy go.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody.
Mocno schłodzoną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Na dolny blat wykładamy wiśnie i przykrywamy je 2/3 ilości bitej śmietany.
Na śmietanę nakładamy drugą część ciasta, którą smarujemy resztą śmietany. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem.
Z górnej części odkrawamy wyrośnięty wierzch i kruszymy go.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody.
Mocno schłodzoną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Na dolny blat wykładamy wiśnie i przykrywamy je 2/3 ilości bitej śmietany.
Na śmietanę nakładamy drugą część ciasta, którą smarujemy resztą śmietany. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz