Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 szklanki prażonej cebulki
1/2 małej kapusty pekińskiej
10 pieczarek
15 dag żółtego sera
2 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka (np. gyros, pikantny grill lub węgierska)
4 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
sól
Sposób wykonania:
Mięso kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę oraz 2 łyżki oleju, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie mięso przekładamy do innego naczynia a na patelnię dodajemy pozostałe dwie łyżki oleju, rozgrzewamy go i smażymy na nim pokrojone w średnią kostkę pieczarki.
Majonez mieszamy z jogurtem, zmiażdżonym czosnkiem oraz szczyptą soli.
Kapustę kroimy w paski i wrzucamy do średniej miski. Polewamy ją 1/4 sosu i wykładamy na nią przestudzone mięso. Następnie wierzch posypujemy startym na dużych oczkach tarki serem, na to układamy przesmażone pieczarki. Całość polewamy pozostałym sosem oraz posypujemy prażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz