Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki maki kukurydzianej
5 jaj
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
10 dag oliwek zielonych bez pestek
3 suszone pomidory
1 cebula
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
oliwa i mąką do formy
Sposób wykonania:
Pomidory i oliwki kroimy na małe kawałki. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, pozostałą oliwę, ocet i sól. Mieszamy.
Dodajemy pokrojone pomidory, oliwki oraz ostudzoną cebulę. Znów mieszamy.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki keksowej.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45 minut.
Upieczony chleb wyjmujemy z foremki i układamy na kratce do wystygnięcia.
Upieczony chleb wyjmujemy z foremki i układamy na kratce do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz