Składniki:
Beza:
4 białka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
Krem:
500 g serka mascarpone
500 g malin (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 160°C.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie wsypujemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Gdy piana będzie szklista a cukier będzie niewyczuwalny (rozpuści się) dodajemy wiórki kokosowe, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia składników.
Dwie duże blachy piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, na których rysujemy koła o średnicy ok. 23 cm (można odrysować talerze obiadowe). Na papier wykładamy ubitą pianę formując okręgi zgodnie z narysowanym wzorem.
Blachy wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C (z termoobiegiem). Pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut.
Po upieczeniu bezę studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Maliny, świeże lub mrożone wrzucamy do rondelka (pół szklanki owoców zostawiamy do dekoracji), Do owoców dodajemy 1/4 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut.
Następnie maliny przeciskamy przeciskamy przez sitko aby pozbyć się pestek.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, studzimy.
Serek mascarpone miksujemy do momentu aż powiększy swoją objętość. Następnie cały czas mieszając dodajemy stopniowo maliny a później rozpuszczoną żelatynę.
Krem wkładamy na 15 minut do lodówki aby stężał. Masę wykładamy na jednej bezie, posypujemy całymi malinami, które wcześniej odłożyliśmy i przykrywamy drugą bezą. Dekorujemy owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz