Składniki:
500 g serka mascarpone
330 g śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
1 cukier waniliowy
90 g okrągłych biszkoptów
1 dowolna galaretka (użyłam bezbarwnej galaretki o smaku truskawkowo - waniliowym)
1 szklanka borówek lub innych sezonowych owoców (świeżych lub mrożonych)
90 g okrągłych biszkoptów
1 dowolna galaretka (użyłam bezbarwnej galaretki o smaku truskawkowo - waniliowym)
1 szklanka borówek lub innych sezonowych owoców (świeżych lub mrożonych)
Sposób wykonania:
Żelatynę rozpuszczamy w ok. 100 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia.
Galaretkę przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dodając 50 ml mniej wody niż w przepisie.
Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową. Układamy spód z biszkoptów.
Mocno schłodzoną śmietankę z dodatkiem cukru pudru oraz cukru waniliowego ubijamy mikserem. Gdy będzie sztywnieć dodajemy stopniowo serek mascarpone, a następnie wlewamy powoli rozpuszczoną żelatynę (cały czas miksujemy).
Gdy składniki połączą się ze sobą i otrzymamy puszystą, masę przekładamy do tortownic na biszkopty. Na masę śmietanowo - serową wsypujemy owoce. Na wierzch wykładamy tężejącą galaretkę.
Całość wkładam do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz