wtorek, 12 maja 2020

Ramen z indykiem





Składniki:

2 golonki z indyka bez skóry
3 marchewki
3 pietruszki 
1/2 selera
1 cebula
6 liści kapusty pekińskiej
4 jajka
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju z prażonego sezamu
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki suszonej kolendry
sól

300 g makaronu ramen
natka pietruszki + dymka 


Sposób wykonania:

Mięso wkładamy do garnka, zalewamy 2,5 litrem wody, zagotowujemy. Zdejmujemy pianę z wierzchu gotującego się wywaru, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 50 minut.
Następnie do wywaru dodajemy obraną marchew, pietruszkę, selera oraz cebulę. Gotujemy do miękkości, a następnie odławiamy włoszczyznę oraz mięso.
Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy na niego pokrojony w plasterki czosnek, ostrą paprykę, imbir oraz kolendrę. Gdy czosnek zacznie się szklić dodajemy pokrojoną w paseczki kapustę pekińską. Podsmażamy mieszając aż kapusta zmięknie.
Zawartość patelni podlewamy łyżką wazową wywaru, mieszamy i wlewamy całości z powrotem do garnka.
Zupę doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym oraz solą.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, gotujemy 6 minut od zagotowania wody.
2 marchewki kroimy w krążki, mięso indyka oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy z powrotem do zupy.
Do miseczek nakładamy makaron, na nim układamy przekrojone na pół jajko i nalewamy zupę.
Całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki oraz dymką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...