Składniki:
1 kg mąki pszennej
2 szklanki maślanki lub mleka zsiadłego
2 dag drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżki oleju do wysmarowania blach
Sposób wykonania:
1/4 szklanki mleka/maślanki mieszamy z cukrem i wlewamy do miseczki z pokruszonymi drożdżami.
Odkładamy na godzinę pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe mleko/maślankę, sól oraz wyrośnięte drożdże. Starannie wyrabiamy dość gęste, gładkie ciasto. Miskę smarujemy olejem, wkładamy wyrobione ciasto, obracamy je tak aby całkowicie pokryło się warstwą tłuszczu. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple na około godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie krótko wyrabiamy i pozostawiamy na kolejne 30 minut.
Na oprószonej mąką stolnicy formujemy dwa bochenki i przekładamy je do natłuszczonych keksówek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 210°C.
Chlebki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Następnie wierzch bochenków smarujemy wodą i pieczemy jeszcze przez godzinę w temp. 180°C.
Upieczony chleb powinien mieć brązową skórkę. Bochenki wyjmujemy z foremek i układamy na kratce do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz