piątek, 1 maja 2020

Chleb pszenno razowy z ziarnami




Składniki:

na początek 200 ml zakwasu na chleb - przepis znajdziesz tutaj
w przypadku kolejnego pieczenia zaczyn z poprzedniego chleba

4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki razowej
1 szklanka otrębów pszennej (+ otręby do podsypania foremek)
3/4 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/4 szklanki pestek dyni
4 szklanki wody gazowanej
1 łyżeczka cukru
4 łyżeczki soli
2 łyżki masła do wysmarowania foremek

2 foremki - krótkie keksówki




Sposób wykonania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, następnie dodajemy wszystkie inne składniki chleba. Dokładnie wszystko razem mieszamy dłonią. 
Do słoika przekładamy 3 duże łyżki ciasta, będzie to zaczyn do następnego pieczenia chleba.
Keksówki smarujemy masłem, a następnie obsypujemy je otrębami pszennymi. 
Wykładamy do nich ciasto. Foremki przykrywamy ściereczką i odkładamy razem z odłożonym zaczynem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 godzin (np. na noc). 
Następnie zaczyn wkładamy do lodówki gdzie możemy go przechowywać około 1 tygodnia. 
Chlebki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 1 godzinę.
Po upieczeniu chlebki wyjmujemy z foremek i ustawiamy na kratce do wystygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...