Składniki:
na początek 200 ml zakwasu na chleb - przepis znajdziesz tutaj
w przypadku kolejnego pieczenia zaczyn z poprzedniego chleba
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki razowej
1 szklanka otrębów pszennej (+ otręby do podsypania foremek)
3/4 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/4 szklanki pestek dyni
4 szklanki wody gazowanej
1 łyżeczka cukru
4 łyżeczki soli
2 łyżki masła do wysmarowania foremek
2 foremki - krótkie keksówki
Sposób wykonania:
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, następnie dodajemy wszystkie inne składniki chleba. Dokładnie wszystko razem mieszamy dłonią.
Do słoika przekładamy 3 duże łyżki ciasta, będzie to zaczyn do następnego pieczenia chleba.
Keksówki smarujemy masłem, a następnie obsypujemy je otrębami pszennymi.
Wykładamy do nich ciasto. Foremki przykrywamy ściereczką i odkładamy razem z odłożonym zaczynem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 godzin (np. na noc).
Następnie zaczyn wkładamy do lodówki gdzie możemy go przechowywać około 1 tygodnia.
Chlebki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 1 godzinę.
Po upieczeniu chlebki wyjmujemy z foremek i ustawiamy na kratce do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz