Składniki:
600 g sera białego półtłustego
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy
1 łyżka cukru waniliowego
sól
Do podania:
cukier
bułka tarta
masło
Sposób wykonania:
Do miski wkładamy ser, dodajemy jajka, cukier waniliowy oraz szczyptę soli i ręcznym blenderem miksujemy tak aby masa nie miała grudek. Następnie na stolnicę przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, dodajemy masę serową i zagniatamy szybko jednolite ciasto. Tworzymy z niego kulę, którą następnie dzielimy na dwie części. Formujemy z nich formujemy dwa wałek, następnie spłaszczamy je dużym nożem i wycinamy z nich ukośne kluski.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej kluski. Gotujemy przez kilkanaście sekund od momentu gdy wypłyną na wierzch.
Leniwe podajemy pospane cukrem, zrumienioną bułką tartą oraz polane stopionym masłem.
uwielbiam i dość często robię
OdpowiedzUsuń