Składniki:
1 kg mięsa z piersi indyka
1 kg ziemniaków
5 ząbków czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki suszonego majeranku
2 łyżki suszonego tymianku
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oleju
sól, pieprz
1/2 czerwonej cebuli
5 ząbków czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki suszonego majeranku
2 łyżki suszonego tymianku
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oleju
sól, pieprz
1/2 czerwonej cebuli
Sposób wykonania:
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do niego sos sojowy, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i obgotowujemy w osolonej wodzie (około 10 minut od zagotowania wody).
Na dużą blachę piekarnika wykładamy mięso oraz ziemniaki. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Całość oprószamy suszonymi ziołami, solą i pieprzem oraz skrapiamy olejem.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez godzinę.
Przed podaniem danie posypujemy poszatkowaną w drobną kostkę cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz