Składniki:
70 dag ziemniaków
25 dag młodej kapusty
35 dag surowego wędzonego boczku
3 cebule
4 ząbki czosnku
300 ml śmietany 18%
3 jajka
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżka masła + masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
sól, pieprz
opcjonalnie parę gałązek świeżego majeranku i tymianku do położenia na wierzch zapiekanki
Sposób wykonania:
Boczek kroimy w średniej wielkości plasterki. Obsmażamy na patelni, a następnie przekładamy do miseczki. Kapustę szatkujemy w paski, cebulę kroimy w piórka. Na patelni po smażeniu boczku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego kapustę, cebulę oraz zmiażdżony czosnek.
Oprószamy solą i pieprzem i dusimy do momentu aż warzywa zmiękną.
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Dno wykładamy warstwą ziemniaków, a na nich układamy warstwę kapusty. Następnie układamy połowę ilości boczku i przykrywamy je kolejną warstwą ziemniaków. Na wierzchu układamy znów boczek.
Śmietanę łączymy z jajkami, tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem. Zapiekankę równomiernie polewamy śmietanowym sosem, układamy gałązki świeżych ziół.
Naczynie przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez godzinę.
Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę aby wierzch zapiekanki zarumienił się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz