środa, 20 maja 2020

Potrawka z indyka




Składniki:

500 g mięsa z udźca indyka bez skóry (lub gotowego mięsa gulaszowego z indyka)
3 małe marchewki
1 pietruszka
1/2 małego selera
1 cebula
220 ml śmietanki 30%
3 łyżki mąki pszennej
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz



Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 litrem zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy pianę z wierzchu wywaru, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 - 15 minut. Po tym czasie dodajemy obraną marchew, pietruszkę, selera oraz cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez kolejne 35 minut. 
Po tym czasie sprawdzamy cz składniki są miękkie. Jeśli tak, to wyławiamy warzywa, marchew kroimy w średnią kostkę i z powrotem wrzucamy do wywaru. Śmietankę mieszamy  z mąką, dodajemy łyżkę wazową wywaru i wlewamy z powrotem do całości. Mieszając doprowadzamy do zagotowania. Sos powinien zgęstnieć. Na koniec dodajemy poszatkowany drobno koper oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy ulubioną kaszą, ryżem lub ziemniakami oraz surówką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...