Składniki:
1 kg mięsa z udźca indyka
5 ząbków czosnku
1 cebula
garść gałązek świeżych ziół (tymianek, majeranek, rozmaryn) - lub po 1/2 łyżce suszonych
50 g masła
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka granulowanego czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Sposób wykonania:
Mięso kroimy na średniej wielkości kawałki, wrzucamy do miski dodajemy wszystkie składniki marynaty i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Mięso razem z marynatą przekładamy do foremki do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz świeży czosnek pokrojony w plasterki. Mieszamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 30 minut.
Po upływie tego czasu na wierzch mięsa układamy kawałki masła oraz gałązki świeżych ziół. Całość wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz