Składniki:
1 kg karkówki
Marynata:
6 ząbków czosnku
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki rozmarynu
2 łyżki soli
1 łyżka oleju
Nadzienie:
200 g pieczarek
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Marynata: obrany czosnek miażdżymy i mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty.
Nadzienie: cebulę oraz pieczarki kroimy w drobną kostkę. Czosnek miażdżymy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego rozdrobnione składniki nadzienia, soli i pieprzymy i dusimy do momentu odparowania wody.
Karkówkę nacinamy wzdłuż na pół, nie rozcinając mięsa do końca, tak aby powstał duży płat. Mięso rozbijamy tłuczkiem na grubość ok 1 cm i nacieramy z obydwu storn przygotowaną marynatą.
Na blacie rozkładamy srebrną folię a na niej układamy mięso. Wierzch karkówki smarujemy równomiernie nadzieniem, zostawiając ok 3 cm wolnego miejsca wzdłuż jednego z dłuższych boków. Mięso ścisło zawijamy, formując roladę i zawijamy szczelnie w folią. Następni obwiązujemy całość sznurkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 80 minut.
Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przystawka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz