Składniki:
1 kg schabu
Marynata:
3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1 i 1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki pieprzy
4 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Składniki marynaty miksujemy w blenderze. Umyte mięso układamy na półmisku, polewamy marynatą i dokładnie nacieramy ze wszystkich stron. Schab przekładamy na srebrną folię spożywczą. Dokładnie, mocno zawijamy, formując ścisły wałek i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
Mięso w folii układam w naczyniu żaroodpornym i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170°C. Pieczemy przez 90 minut.
Jeśli schab pieczemy do kanapek, odwijamy go z folii dopiero po wystudzeniu (będzie bardziej soczysty).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz