środa, 16 grudnia 2020

Schab pieczony w folii

 


Składniki:

1 kg schabu


Marynata:

3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1 i 1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki pieprzy
4 łyżki oleju


Sposób wykonania:

Składniki marynaty miksujemy  w blenderze. Umyte mięso układamy na półmisku, polewamy marynatą i dokładnie nacieramy ze wszystkich stron. Schab przekładamy na srebrną folię spożywczą. Dokładnie, mocno zawijamy, formując ścisły wałek i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
Mięso w folii układam w naczyniu żaroodpornym i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170°C.  Pieczemy przez 90 minut.
Jeśli schab pieczemy do kanapek, odwijamy go z folii dopiero po wystudzeniu (będzie bardziej soczysty).
 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...