Składniki:
500 g mąki pszennej (+ mąka do podsypania stolnicy)
1 duża cebula
20 g drożdży
40 g masła
200 g wody
3 łyżeczki oregano
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę. Studzimy.
Do dużej miski wkładamy pokruszone drożdże, dodajemy do nich cukier i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą. Dodajemy letnią wodę, mąkę, oregano oraz sól. Wyrabiamy ciasto ręką.
Przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy z niego wałek, a następnie kroimy go na równe 10 kawałki. Formujemy z nich kule, które następnie układamy na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Bułki wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy go do 190°C. Pieczemy przez 30 minut od momentu włączenia podgrzewania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz