piątek, 11 grudnia 2020

Sajgonki z kurczakiem i grzybami mun

 


Składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
50 grzybów mun
1/2 pora (jasnej części)
5 liści kapusty pekińskiej
1 cebula
1 duża marchewka
4 łyżki sosu sojowego
pieprz
12 -15 sztuk płatów papieru ryżowego
olej do smażenia


Sposób wykonania:

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na 20 minut. Mięso kurczaka szatkujemy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju z dodatkiem sosu sojowego i pieprzu. W połowie smażenia dodajemy drobno posiekanego pora. Przekładamy od miski. Na patelnię po kurczaku wrzucamy poszatkowaną cebulę oraz pokrojone w cienkie paski grzyby (jeśli patelnia jest zbyt sucha dodajemy odrobinę oleju). Gdy cebula zacznie mięknąć dodajemy stratą na dużych oczkach tarki marchew oraz poszatkowaną w cienkie paski kapustę pekińską. Podsmażone warzywa, gdy zmiękną, przekładamy do miski z kurczakiem. Farsz doprawiamy do smaku sosem sojowym i pieprzem.
Przygotowujemy szeroką miskę (lub np. wysoką formę do tarty) do której wlewamy ciepłą wodę a na stole rozkładamy czystą ściereczkę, na której będziemy formować sajgonki.
Płat papieru ryżowego maczamy w wodzie (około 2 sekund), następnie kładziemy go na ściereczce, nakładamy poniżej jego środka 2 łyżki farszu (lub 1 - w zależności jakiej wielkości mamy papier). Dolny brzeg papieru zawijamy na farsz, lekko ściskam, następnie zbieramy do środka boczne brzegi papieru i całość rolujemy wokół farszu tworząc sajgonkę.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju (na wysokość sajgonek). Sajgonki smażymy na złoty kolor, następnie układamy je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy ciepłe z dodatkiem ulubionego sosu np. ostro-słodkim.








 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...