Składniki:
2,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
750 g mrożonej mieszanki warzyw (np. marchew, fasolka szparagowa, kalafior, brukselka)
1 cebula
3 łodygi selera naciowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
3 łyżki śmietany 18%
1 listek laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
świeży koperek lub natka pietruszki
250 g makaronu jajecznego chińskiego
Sposób wykonania:
Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek w plasterki a łodygi selera w cienkie paseczki. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pokrojone warzywa. Podsmażamy do momentu aż będą szkliste. Do garnka wlewamy gorący bulion, wsypujemy zamrożone warzywa i dodajemy listek laurowy z zielem angielskim. Gotujemy około 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W osobnym naczyniu łączymy śmietanę z łyżką wazową gorącej zupy i wlewamy do całości.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Do miseczek nakładamy makaron, zalewamy zupą i posypujemy poszatkowanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz