Składniki:
1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości)
około 20 ml sosu sojowo-grzybowego
3 ząbki czosnku
około 2 łyżek ziół dalmatyńskich
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
olej
około 20 ml sosu sojowo-grzybowego
3 ząbki czosnku
około 2 łyżek ziół dalmatyńskich
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
olej
Sposób wykonania:
Umyte mięso kroimy na porcje, nacieramy sosem, czosnkiem i ziołami. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie rozgrzewamy w dużym garnku olej i wkładamy mięso. Smażymy do zarumienienia po obu stronach. Zalewamy wodą do połowy wysokości mięsa i dusimy pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie.
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do utworzonego sosu. Całość energicznie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do utworzonego sosu. Całość energicznie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz