środa, 13 stycznia 2016

Pomidorówka - zupa pomidorowa z ryżem



Składniki:

szyja indyka
4 marchewki
3 pietruszki
0,5 małego selera
1 cebula
1 litr domowego przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz w tym miejscu)
ok 20 dag ryżu białego
ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarnisty, sól do smaku
opcjonalnie odrobina cukru
śmietana 18%



Sposób wykonania:

Umyte mięso wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy z powierzchni wywaru szarą pianę, doprawiamy przyprawami i wrzucamy oczyszczoną i obraną włoszczyznę. Gotujemy do jej miękkości. 
Z wywaru odławiamy mięso i warzywa, wsypujemy ryż. Gotujemy około 10 minut a następnie wlewamy przecier. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ryż będzie gotowy.
Śmietanę dodajemy już na talerzu.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...