Składniki:
szyja indyka
4 marchewki
3 pietruszki
0,5 małego selera
1 cebula
1 litr domowego przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz w tym miejscu)
ok 20 dag ryżu białego
ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarnisty, sól do smaku
opcjonalnie odrobina cukru
śmietana 18%
Sposób wykonania:
Umyte mięso wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy z powierzchni wywaru szarą pianę, doprawiamy przyprawami i wrzucamy oczyszczoną i obraną włoszczyznę. Gotujemy do jej miękkości.
Z wywaru odławiamy mięso i warzywa, wsypujemy ryż. Gotujemy około 10 minut a następnie wlewamy przecier. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ryż będzie gotowy.
Śmietanę dodajemy już na talerzu.
Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
również pozdrawiam :)
Usuń