Składniki:
mała główka czerwonej kapusty
1 duże słodko winne jabłko
1 cebula
około 2 łyżek octu z białych winogron
ocet śliwkowy do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Umytą kapustę szatkujemy w cienkie paski i wrzucamy do garnka. Podlewamy wodą (około dwóch szklanek),solimy i gotujemy bez przykrycia aż zmięknie. Gdy kapusta będzie al dente przekładamy ją na durszlak, odcedzamy i przelewamy octem winnym aby nabrała ładnego fioletowego koloru. Tak przygotowaną kapustę wrzucamy do miski, dodajemy starte na tarce jabłko i pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko doprawiamy pieprzem, solą i octem ze śliwek (kapusta powinna mieć słodko kwaśny smak). Na koniec skrapiamy wszystko oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz