Składniki:
1 kg oczyszczonych, krojonych flaków wołowych
0.5 kg wołowiny (szponder)
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
cebula
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
Przyprawy do smaku:
majeranek
listki laurowe
pieprz czarny w ziarnkach
ziele angielskie
sól
imbir
gałka muszkatołowa
papryka ostra i słodka
Sposób wykonania:
1. Flaki zalewamy gorącą wodą i obgotowujemy przez około 5 - 10 minut. Następnie przecedzamy mięso, przelewamy zimną wodą i jeszcze raz przekładamy do garnka. Gotujemy kolejne 10 minut i znów odcedzamy.
2. Szponder i włoszczyznę zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy zielem angielskim, listkami laurowymi, pieprzem i solą. Gdy składniki będą miękkie odławiamy je. Wołowinę kroimy w małe paski a warzywa w kostkę.
3.Flaki, szponder i włoszczyznę wrzucamy z powrotem do ugotowanego bulionu i doprawiamy do smaku imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem i papryką. Gotujemy wszystko razem jeszcze około 30 minut.
4. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i mieszając podgrzewamy do uzyskania ciemnej zasmażki. Podlewamy bulionem z flaków i energicznie mieszamy dla uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy z powrotem do flaków, mieszamy i ewentualnie całość doprawiamy do smaku.
5.Flaki podajemy gorące z bułką.
3.Flaki, szponder i włoszczyznę wrzucamy z powrotem do ugotowanego bulionu i doprawiamy do smaku imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem i papryką. Gotujemy wszystko razem jeszcze około 30 minut.
4. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i mieszając podgrzewamy do uzyskania ciemnej zasmażki. Podlewamy bulionem z flaków i energicznie mieszamy dla uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy z powrotem do flaków, mieszamy i ewentualnie całość doprawiamy do smaku.
5.Flaki podajemy gorące z bułką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz