niedziela, 10 stycznia 2016

Flaki tradycyjne





Składniki:

1 kg oczyszczonych, krojonych flaków wołowych
0.5 kg wołowiny (szponder)
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
cebula
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej



Przyprawy do smaku:

majeranek
listki laurowe
pieprz czarny w ziarnkach
ziele angielskie
sól
imbir
gałka muszkatołowa
papryka ostra i słodka

Sposób wykonania:

1. Flaki zalewamy gorącą wodą i obgotowujemy przez około 5 - 10 minut.  Następnie przecedzamy mięso, przelewamy zimną wodą i jeszcze raz przekładamy do garnka. Gotujemy kolejne 10 minut i znów odcedzamy. 

2. Szponder i włoszczyznę zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy zielem angielskim, listkami laurowymi, pieprzem i solą.  Gdy składniki będą miękkie odławiamy je. Wołowinę kroimy w małe paski a warzywa w kostkę.

3.Flaki, szponder i włoszczyznę wrzucamy z powrotem do ugotowanego bulionu i doprawiamy do smaku imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem i papryką. Gotujemy wszystko razem jeszcze około 30 minut.

4. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i mieszając podgrzewamy do uzyskania ciemnej zasmażki. Podlewamy bulionem z flaków i energicznie mieszamy dla uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy z powrotem do flaków, mieszamy i ewentualnie całość doprawiamy do smaku.

5.Flaki podajemy gorące z bułką.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...