Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
250 g mrożonego szpinaku
4 jajka
200 g cukru trzcinowego
1 tabliczka białej czekolady (100 g)
300 ml oleju roślinnego
duża garść suszonych daktyli
2 łyżeczki sody
2 łyżki miodu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
kawałek margaryny i bułka tarta do wyłożenia formy
Polewa:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady (50 g)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
2 łyżeczki kakao
1/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy, dodajemy miód, olej i miksujemy blenderem na jednolitą masę.
W dużej misce ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę z dodatkiem sody.
Delikatnie mieszamy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do ciasta razem z masą szpinakową i przyprawami. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Na koniec wrzucamy do ciasta drobno pokrojone daktyle.
Podłużną formę nacieramy margaryną a następnie obsypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 60 minut.
Przygotowanie polewy:
W rondelku rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy kakao z mlekiem i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Wystudzone ciasto polewamy ciepłą polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz