Składniki:
600 g schabu bez kości
około 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól, pieprz
Panierka:
2 jajka
4 łyżki mleka
około 5 łyżek mąki pszennej
około 5 łyżek bułki tartej
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Od mięsa odkrawamy tłuszcz i białą sztywną otoczkę.
Kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Pojedynczo układamy kawałki mięsa na desce do krojenia, przykrywamy folią aluminiową i za pomocą tłuczka rozbijamy kotlety (rozbijamy je z obydwu stron).
Następnie oprószamy je solą i pieprzem a na jednej stronie rozsmarowujemy musztardę.
Mąkę i bułkę tartą sypiemy na oddzielne talerze. Jajka za pomocą widelca roztrzepujemy razem z mlekiem.
Rozbite mięso obtaczamy w mące, następnie w jajku a na końcu w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i smażymy panierowane kotlety na złoty kolor z obydwu stron. Po smażeniu możemy je odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podajemy z ziemniakami i surówką.
idealnie usmażone :)
OdpowiedzUsuń