Składniki:
3 nieduże cukinie
1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki ryżu jaśminowego
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki oleju
sól
Sposób przygotowania:
Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy ją.
Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i zmiażdżony czosnek. Mieszamy i smażymy około 5 minut. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pomidory, ryż i przyprawy. Gotujemy 10 minut (do momentu aż ryż będzie miękki).
Śmietanę i jogurt mieszamy z łyżką wazową gorącej zupy i wlewamy do całości cały czas mieszając.
Zupę podajemy samą lub np. z grzankami lub chlebem.
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietne, świetne, tylko gdzie ta cukinia?
OdpowiedzUsuń