Składniki:
4 duże buraki
1 puszka mleczka kokosowego
2 cm świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
0,5 litra wody
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
natka pietruszki
0,5 litra wody
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Buraki myjemy, zawijamy w sreberko i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez 50 minut.
Po upieczenie schłodzone buraki obieramy ze skórki a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim posiekany czosnek i posiekany imbir.
Dodajemy buraki (można zostawić parę kawałków do dekoracji zupy), mleczko koksowe i wodę. Mieszamy. Zupę gotujemy przez 10-15 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, papryką i pieprzem. Zupa powinna być lekko pikantna.
Zupę podajemy z kawałkami buraka i posypaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz