Składniki:
500 g makaronu tagliatelle
350 g filetu z łososia (ze skórą)
200 g świeżego szpinaku baby
15 pomidorów suszonych
4 ząbki czosnku
330 ml śmietanki 30%
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki soku z cytryny
pieprz ziołowy
sól
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente.
Filet łososia myjemy w zimnej wodzie a następnie dokładnie suszymy. Oprószamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy łososia z obydwu stron na złoty kolor (smażenie zaczynamy od strony ze skórką).
Po usmażeniu rybę odkładamy na bok i zdejmujemy z niej skórę.
Odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni i z powrotem podgrzewamy. Na gorący tłuszcz wrzucamy zmiażdżony czosnek, pokrojone w paski pomidory suszone oraz liście szpinaku. Chwilę podsmażamy a następnie wrzucamy rozdrobnionego na średnie kawałki łososia.
Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy śmietankę i sok z cytryny. Podgrzewamy kolejne 5 minut. Gdy śmietanka lekko się zredukuje dodajemy śmietanę oraz doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.
W dużym garnku mieszamy makaron z sosem.
pysznie :)
OdpowiedzUsuń