Składniki:
200 g kaszy gryczanej
400 g pieczarek
2 cebule
3 jajka
około 100 ml mleka (może być woda)
4 ząbki czosnku
1 czerstwa kajzerka
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki lubczyku
2 łyżeczki majeranku
1 łyżka masła
sól, pieprz
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko a następnie studzimy. Kajzerkę moczymy w mleku.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę z pieczarkami i smażymy do momentu zeszklenia i odparowania wody. Studzimy.
Do kaszy dodajemy usmażoną cebulę z pieczarkami, odciśniętą kajzerkę, jajka, bułkę tartą, zmiażdżony czosnek oraz wszystkie przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na 20 minut aby masa lekko stężała.
Formujemy kotlety a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podajemy z surówką.
Genialne :) Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/