Składniki:
1 kg twarogu sernikowego (w wiaderku)
330 ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki żelatyny
około 100 ml wody
1 opakowanie cukru waniliowego
2 i 1/2 szklanki borówek (mrożonych)
1 opakowanie galaretki jagodowej
90 g okrągłych biszkoptów
Sposób wykonania:
W dużej misce miksujemy twaróg z przesianym cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy lekko się ostudzi dodajemy do niej cztery łyżki twarogu i szybko miksujemy aby nie powstały grudki. Gładką masę przekładamy z powrotem do sera i miksujemy.
W osobnej misce ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie miksujemy. Wsypujemy zamrożone borówki, mieszamy.
Na dnie tortownicy układamy biszkopty a na nie wykładamy masę serową.
Wkładamy całość do lodówki.
Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu używając 3/4 zalecanej ilości wody.
Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierz sernika.
Sernik chłodzimy w lodówce do momentu aż stężeje.
W osobnej misce ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie miksujemy. Wsypujemy zamrożone borówki, mieszamy.
Na dnie tortownicy układamy biszkopty a na nie wykładamy masę serową.
Wkładamy całość do lodówki.
Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu używając 3/4 zalecanej ilości wody.
Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierz sernika.
Sernik chłodzimy w lodówce do momentu aż stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz