niedziela, 25 lutego 2018

Wegetariańska zupa ziołowa z kluskami kładzionymi




Składniki:

2 litry bulionu warzywnego
1 cebula
2 marchewki
3 ziemniaki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki tymianku 
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki szałwii
2 listki laurowe

Kluski:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenie
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki wrzącej wody

1/2 pęczka koperku


Sposób wykonania:

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy oliwę, wrzątek oraz sól.
Za pomocą łyżki wyrabiamy jednolite ciasto. Odkładamy na chwilę przykryte ściereczką.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i marchew oraz zmiażdżony czosnek. Doprawiamy szałwią, tymiankiem oraz pieprzem. Smażymy do zeszklenia cebuli. 
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy wszystko bulionem warzywnym.
Dodajemy listki laurowe i gotujemy całość przez 10 minut.
Po tym czasie do zupy nakładamy kluski. Formujemy je za pomocą łyżki stołowej, powinny mieć owalny kształt. 
Gotujemy jeszcze przez 10 minut. 
Zupę podajemy obficie posypaną świeżym koperkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...